Na het grandioze succes van mijn eerdere “Guido snapt het niet” afleveringen over de Europese Verkiezingen zinderde het hele internet al wachtend op een vervolg. Vervolgens laat ik u allen meerdere verkiezingen in de steek … zo ben ik dan ook wel weer. Edoch heeft een nieuwsbericht van een wel zeer respectabele bron mij uit mijn sluimer doen ontwaken.
Zie hier de titel van een artikel in ‘De Speld’ van 30 April 2017: “7 vragen over de verkiezingen in Frankrijk”. Nu was ik best gecharmeerd van de vragen en wist ik daarnaast het antwoord op deze vragen niet. Dus bij dezen.
1. Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s?
Ik heb geen idee, maar volgens de lezers van (kwaliteitskrant) Le Monde gaat het hierom in Frankrijk:
- “Les défis environnementaux”. – Uitdagingen omtrent het milieu. – Laat het aan de Fransen om een onderhanden zijnde catastrofe te duiden als een ondernemer. Er is geen klimaatprobleem; het is vooral een uitdaging. Enfin. Dat is dus punt 1.
- Europa – Ja natuurlijk. – Blijven, weggaan of onderhandelen.
- “La Modèle social français”. – Gratis zorg, goede pensioenen, uitkeringen, genoeg werkgelegenheid. Waar komt het allemaal vandaan?
- “Immigration”. – Nou die kennen we wel. Hallo Geert.
- Willen we de vijfde republiek behouden? – Ok sorry, nu zijn die Fransen me kwijt. Maar even serieus: hier is meer info te vinden.
2. Hoe werkt het Franse systeem?
Aight. Vraag me niet waarom, maar de Fransen doen hun presidentsverkiezingen in twee rondes. Dat is niet helemaal waar, want eigenlijk is het over zodra één van de kandidaten een meerderheid behaalt in de eerste ronde. Dat is echter sinds het instellen van deze regel in 1965 nog niet voorgekomen. Leuk om te vermelden dit keer is wel dat François Hollande, die natuurlijk zittend president is, in december 2016 al heeft aangegeven niet mee te zullen doen omdat niemand hem leuk vindt.
Enfin; als er niemand een meerderheid heeft in de eerste ronde volgt er een tweede ronde. Wie doen er nu dan mee in de tweede ronde? Leuk dat je dat vraagt, want daar gaan de volgende twee vragen over.
3. Wat zijn de kansen van Marine Le Pen?
Ze gaat het niet halen. Waarom niet? Nate Silver zegt het. Van de andere kant: Nate Silver had het knettterr hard mis in zijn eigen land. Hoezo zou hij het nu beter doen?
4. Wie is Emmanuel Macron?
Je wilt natuurlijk horen dat hij als 15-jarige in de klas zat bij zijn toekomstige vrouw die toen 39 was. Ze zijn in 2007 getrouwd, hij was 30 en zij 54. Ze zijn nog steeds gelukkig samen en ze hebben een leuk gezinnetje met haar 3 kinderen uit een vorig huwelijk. Ok? Ok.
Macron heeft zich via de Franse ambtenarij de financiële sector ingewerkt en is daarna Minister van Financiën geweest. Hierna wordt zijn Wikipedia één groot moeras en ik heb nog meer te doen dus we gaan door met feiten. Macron richt in April 2016 ‘En Marche!’ op. Daarmee dingt hij nu mee naar het presidentschap.
5. Wat is de Nederlandse vertaling van ‘verkiezingen’?
“Élections.”
6. Wat betekenen deze verkiezingen voor Europa?
Nou. Beide kandidaten hebben in meer (ja dit is meer) of mindere (ik bedoel maar) mate iets met Europa. Wat kan ik er dan verder nog over zeggen?
7. Hoe machtig is de Franse president?
Nou het is geen Louis XIV. Van de andere kant zei die wel: “I could sooner reconcile all Europe than two women.” I rest my case.